Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Lebomló szívószálak

Lebomló szívószálak fajtái – ez a legjobb a környezet szempontjából!

Rizsszívószálak
lebomlo kornyezetbarat rizsszivoszal

Egyáltalán mi szükség szívószálra?

A szívószálnak számos pozitív hatása van, amik a használatot indokolja.

 • Megvédi a fogak zománcát a szénsavas üdítők maró hatásától, szívószállal az üdítő egyből a szájüregbe jut, anélkül, hogy megmarná a fogsor külső részét. Ezáltal a szívószál használata megóvja a fogakat a szuvasodástól.
 • Kávé és tea esetén a szívószál szintén védi a fogakat, miután nem folyik át a fogsoron, így az elszínező hatása sem érvényesül.
 • Jéghideg és forró italok fogyasztása esetén tompítja a szélsőséges hőhatást a fogak irányába.
 • A szívószállal lehet kevergetni egy finom koktélt vagy akár frappuccinot.
 • Összességében elmondható, hogy a szívószál nagyon hasznos dolog, de a kényelemért ne fizessünk szeméttel, így a műanyag szívószálakat kerüljük!

Lebomló szívószálak fajtái

PLA szívószál

A PLA a PolyLactic Acid (politejsav) rövidítése. Ez még nem a legjobb megoldás, az előállítás során felhasznált energiamennyiséget és a lebomlási képességet tekintve, de összevetve a műanyaggal sokkal jobb. A PLA nem bomlik le magától a hulladéklerakóban, és csak magas hőmérséklet hatására kezd el bomlani (kb 60°C-on, öt nap után). Ilyen környezet csak kereskedelmi komposztáló telepeken fordul elő, nem pedig a kerti háztartási komposztálóban.

Ennek ellenére ez már egy környezetbarát alternatíva, aminek az előállításához genetikailag módosított kukorica keményítőt vagy cukornádat használnak fel. A műanyagnál sokkal-sokkal jobb megoldás, mert a PLA szívószálak komposztálhatóak és nem 500 éves lebomlással kell kalkulálnunk miután bekerültek a kukába. Ha egy szívószálat feldarabolunk és beletesszük egy pohár vízbe akkor a PLA lesüllyed az aljára, míg a műanyag a tetején marad.

Papír szívószál

Ez már sokkal környezetbarátabb, mint a PLA, magától is lebomlik és még extra komposztáló környezet sem kell hozzá. A hátránya, hogy korlátozott ideig használható és forró italokban lecsökken a használati ideje. Árban is ez a legkedvezőbb, de a használati értéke korlátozottabb és kompromisszumot kell kötni. Otthonra egy gyors jeges hűsítő elfogyasztására tökéletes választás.

Rizs szívószál

A rizsszívószál a legoptimálisabb megoldás ezért is ennek a forgalmazására fektetjük a legnagyobb hangsúlyt.

A rizsszívószálak természetes anyagból készülnek, és 100%-ban lebomlóak, mesterséges komposztálás nélkül. Nincsen szükség se 60 fok feletti hőmérsékletre, se pedig kereskedelmi komposztálóra, vagy speciális páratartalomra.

A rizsszívószálakból nem lesz mikroműanyag, és nem fogja megmérgezni a természetet sem! Sőt, az ital elfogyasztása után akár el is lehet fogyasztani, mivel teljesen természetes alapanyagokból készült.

Bambusz szívószál

A legtermészetesebb, de legdrágább megoldás is ez. A bambusz szívószálakat minimálisan kell csak kezelni és vágni. Otthoni használat során többször is fel lehet használni. A lebomlása viszont jóval lassabb, mint a rizsszívószálaké és elfogyasztani sem lehet az ital után.

Fű szívószál

Főleg a Távol-Keleten elterjedtek a fűszívószálak, de ezek gyengébb minőségű szívószálak, gyakran már a használat első perceiben átengedik a folyadékot és a szavatossági idejük is jóval rövidebb, mint egy rizsszívószálnak.

Szalma szívószál

A szalmaszívószálak reneszánszukat élik. A szocializmusban volt elterjedt, a mai 50-esek gyerekkorában használták, de kiszorították őket a műanyag szívószálak gazdaságossági és tartóssági okokból. Akkor még a környezetvédelmi szempontok kevésbé voltak jellemzőek. A 2021-es EU-s szabályozás miatt azonban a szalma szívószálak is egyre inkább reneszánszukat élik.

Milyen az egyes szívószálak hierarchiája környezetvédelmi és praktikussági szempontokból?

Ez a lista nyilván szubjektív lesz, de miután többféle lebomló szívószálat is értékesítünk, így nem vagyunk érdekeltek az egyes típusok marketingelésében. 

A legkevésbé környezetbarát a műanyag, ezt szerencsére be is tiltották.

Utánna jön a sorban a PLA, ami csak ipari komposztálóban képes lebomlani, legalább 60 fokon.

Az ezután következőek már mind 100%-ig környezetbarátak.

A listában a következő a papír, ami a leggyorsabban elveszti tartását még normál hőmérsékletű vízben is. Nem mellesleg fákat kell kivágni miatta.

A papírnál már jobb a fű szívószál de a tartósságát tekintve még ez sem az igazán praktikus megoldás.

Véleményünk szerint a lebomló szívószálak két királya a rizsszívószál és a szalmaszívószál. Mindkettő 100% környezetbarát, vegán és akár az út szélén is lebomlik. (nyilván ezeket se dobáljuk szét!) Praktikusságukat tekintve is maximálisan megbízhatóak, legalább 60-70 percet használhatóak. A rizsnek két kisebb előnye van, egyik, hogy számos színben elérhető, másik pedig, hogy a használat után akár meg is ehető. Nem is rossz egy finom rizsszívószál, ami előtte 1 órát ázott egy finom koktélban vagy éppen kávéban.

Hozzászólások

Új hozzászólás

  Kapcsolódó termékek

  töltés

  TÖLTÉS