Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Lebomló szívószálak

Hány év a különbség egy műanyag szívószál és a rizs szívószál elbomlási ideje között?

Rizsszívószálak Szalmaszívószálak
muanyagok bomlasi ideje

A szívószálak legrosszabbika a műanyag szívószál, 500 év alatt bomlik el. A PLA szívószálat környezetbarátnak mondják, de ez csak féligazság. Mesterséges, ipari komposztálókban, 60 fok melegben és a megfelelő páratartalom mellett elbomlik, de az út szélén hagyva, természetes körülmények között több száz év a bomlása.

A papír és a rizs szívószál azonban természetes körülmények közt már pár hét alatt teljesen eltűnik, de a szalma szívószál is maximum pár hónapig húzza. Nem mindegy, hogy a bomlási idő kevesebb, mint egy év vagy 20-25 emberöltő. Sőt a rizs szívószál ráadásul ehető is, így a bomlási ideje az ital elfogyasztása után 10 másodpercre is redukálható.

Elrettentésképpen összeszedtük pár teljesen hétköznapi használati eszköz bomlási idejét:

Tejes doboz: 5 év
Cigaretta csikk: 10-12 év
Bőr cipő: 25-40 év
Ónozott acél konzervdoboz: 50 év
Habosított műanyag pohár: 50 év
Gumi csizma: 50-80 év
Alumínium konzervdoboz: 200-500 év (azonban újrahasznosítással kb. 6 héten belül új doboz készülhet belőle!)
Műanyag palack: 450 év
Eldobható pelenka: 550 év (jelenleg az újrahasznosítása nem megoldott)
Horgászzsinór, damil: 600 év
Műanyag szatyrok: 200-1000 év

Ökölszabály, hogy amit tudunk helyettesíteni környezetbarát eszközzel azt helyettesítsük, ha nincsen rá mód akkor próbáljuk minimalizálni a használatát. A nem létszükségeseket pedig próbáljuk teljesen kiiktatni az életvitelünkből. Ha már sikeresen sikerült kiiktatni a műanyag használati eszközök egy részét a mindennapokból, akkor érdemes belevágni olyan kezdeményezésekbe, mint például a műanyagmentes július. Nem érdemes úgy gondolkodni, hogy ha én nem használok műanyagot, az úgyis csak csepp a tengerben, így teljesen felesleges. Ha mindenki így gondolkodna akkor sose csökkenne a lakossági műanyag felhasználás.

Hozzászólások

Új hozzászólás

    Kapcsolódó termékek

    töltés

    TÖLTÉS