Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Lebomló szívószálak

Műanyag szívószál használat környezetterhelése

Rizsszívószálak
muanyag szivoszal kornyezetszennyezes

Szívószál használat környezeti terhelése

Elöljáróban néhány súlyos tényt szedtünk össze a környezetszennyezésről és a műanyag szemét káros hatásairól. Bagatell dolognak tűnik a műanyag szívószál, de amilyen apróságnak tűnik az általa okozott probléma ellentétesen arányos. 20 percig használjuk és utána 500 év, míg lebomlik. A PET palackokhoz képest egy szívószál apróságnak tűnik, de a világ óceánjaiban található műanyagszemét mennyiségét tekintve közvetlen a műanyagszatyrok és palackok után a harmadik helyet foglalja el. Nem hangzik túl jól, de nézzünk még pár beszédes adatot!

Vigyázat sokkoló számok következnek!

 • 1950 óta összesen 8,3 milliárd tonna új műanyagot termeltek világszerte. Nem milliót, milliárdot!
 • Ennél sokkal szomorúbb tény, hogy ennek 76 százaléka hulladéklerakóban vagy a környezetben kötött ki, és csak 9 százalékot hasznosítottak újra. Vagyis 6 milliárd tonna műanyag kikerült a környezetbe, hulladéklerakókba vagy a világ óceánjaiba. Mindössze a negyedét égették el vagy ásták el.
 • 2014-ben 311 millió tonna műanyag szemetet állítottak elő világszerte, ami az 1964-es 15 millió tonnához képest közel 21-szeres növekedés.
 • A világszerte kitermelt olaj 6 százalékát a műanyaggyártásra használják, vagyis pont annyit, amennyit a nemzetközi légiközlekedés használ el.
 • Az óceánjainkban 150 millió tonna műanyaghulladék úszik, és ez a mennyiség évente 8 millióval nő – ez percenként 15 tonna szemét, ami bekerül a világ óceánjaiba.
 • Közismert tény, hogy a Csendes Óceánban hatalmas szemétszigetek úsznak, a nyolcvanas években felfedezett egyik legnagyobb sziget 1,6 millió négyzetkilométeres. Ez összehasonlításképpen háromszor beterítené Spanyolországot. Azóta sajnos fedeztek fel nagyobbakat is, az aktuális csúcstartó szemétsziget egy 2,5 millió négyzetkilométeres sziget, amiben Magyarország 27-szer elférne.
 • Az óceánok felszíni szennyezettségén túl már más aggasztó helyeken is felütötte a fejét a műanyagszennyezés. Az Északi-sark jegében is nagyfokú mikroműanyag szennyezettség mutatható ki. A vizeink szennyezettsége már olyan fokú lett, hogy a Mariana-árok mélyén is találtak már nejlon zacskót. Több, mint 10 000 méter mélyen!

Ennyi sokkoló adat után érthető és üdvözölendő, ha az Európai Unió döntéshozói a műanyag szennyezés visszaszorítása ellen hoztak szabályokat.

 

Műanyag egyszer használatos eszközök betiltása

Az Európai Unió 2021. július hónapjától betiltotta az egyszer használatos műanyag eszközök forgalmazását, a jogszabály az alábbi eszközökre is kiterjed a műanyag szívószálakon túlmutatóan:

 • tányérok
 • evőeszközök
 • szívószálak
 • italkeverők
 • fültisztító pálcikák
 • léggömbpálcikák

A betiltott műanyag eszközök funkciójának ellátására azonban továbbra is szükség van, ezeket a azonban alternatív megoldásokkal kell megoldani. Hogy a világviszonylat után a magyar valóság számait is érzékeljük a 2010-es években Magyarországon körübelül évi 500 millió műanyag szívószál fogyott el. Ezek természetesen a szemétben kötöttek ki egy várható 500 éves lebomlási idővel. Hogy még drasztikusabban fogalmazzunk a 2010-es években 5 milliárd műanyag szívószálnyi szemét keletkezett itthon, ami a következő 500 évben a hazai szemétállományt fogja gyarapítani. (nem számolva az esetleges szemét import-export arányt)

Ezek után axióma, hogy a műanyag szívószálaknak menniük kell, nah de milyen alternatívák vannak helyettük?

Hozzászólások

Új hozzászólás

  Kapcsolódó termékek

  töltés

  TÖLTÉS