Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Lebomló szívószálak

A PLA környezetbarát és lebomló szívószál?

Rizsszívószálak Szalmaszívószálak
pla szivoszal

A kérdésre a válasz nem. A PLA szívószálak ugyan nem klasszikus műanyagból vannak, vagyis megfelelnek az EU 2021. júliusától való elvárásának és megfelelnek a jogi szabályozásnak de nem bomlanak le maguktól. Emiatt környezetbarátnak is nehéz nevezni.

A lebomloszivoszalak.hu mérlegelés után végül nem vette fel a kínálatába a PLA-szívószálakat, mert a lebomlásuk természetes környezetben nem jön létre, csakis mesterségesen erre a célra kialakított speciális komposztálókban. A PLA (polylactic rövidítése, azaz politejsav) szívószálak lebomlásához szükséges bizonyos páratartalom és minimum 60 fokos hőmérséklet.

A PLA negatív jellemzői összefoglalva

 • háztartási körülmények között nem komposztálható

 • nem bomlik le csak megfelelő ipari körülmények között

 • a jellemző (és egyébként felháborító) lakossági szemetelés egy jelentős részét az „út szélén eldobott szívószálak” jelentik, ezek elbomlása PLA szívószálak esetén nem megy végbe

A PLA termékek nem természetes eredetűek, mint a fű-, rizs- vagy éppen szalmaszívószálak, hanem úgynevezett újrahasznosítható műanyag. Kérdés, hogy a forgalomban lévő PLA műanyagok, hány százaléka kerül ténylegesen újrafelhasználásra. Ezeken a termékeken három nyilat találunk, mely önmagába fordul vissza, közepén a 7-es számmal, alatta a PLA felirattal. A 7 az egyéb újrahasznosítható műanyagok kategóriáját jelöli.

A 444.hu Qubit nevű tudományos szaklapja is tesztelte a PLA-szatyrok lebomlását. Még annyiban is segítették a lebomlást, hogy 8 hétre elásták a föld alá és még ráadásképpen, rendszeresen öntözték is a földet. Az eredmény elkeserítő, teljesen épp volt a szatyor, még csak éppen enyhe sárgulás volt megfigyelhető rajta. Számos téves hoax terjed az interneten de a PLA otthon nem komposztálható. Csak sima compost felirattal forgalmazhatóak, a HOME Compost címkére nem jogosult.

A PLA szívószálakkal nem, vagy csak kicsit vagyunk beljebb. Inkább rizsszívószálakat, szalmaszívószálakat vagy fűszívószálat javaslunk. Amit emellett még tenni tudunk a kevesebb műanyag használat érdekében:

 • újrafelhasználható szatyorral kell járni bevásárolni

 • többször használható palackból kell inni

 • törekedni kell a szelektív hulladékgyűjtésre

Hozzászólások

Új hozzászólás

  Kapcsolódó termékek

  töltés

  TÖLTÉS